A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések - PKF Hungary Hírek

A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések

Aktuális bejegyzésünkben a COVID járvány következményeinek további enyhítésére júniusban hozott intézkedéseket mutatjuk be.

Adóigazgatási szabályok

2021-ben egy alkalommal, maximum 5 millió Ft összegű adótartozásra pótlékmentes fizetési könnyítés kérhető. Az adóhatóság legfeljebb 6 havi halasztást vagy 12 havi részletfizetést engedélyez, ha a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

Az adómérséklést igénybe vevők köre is kibővül: kizárólag egy adónem tekintetében -szintén a veszélyhelyzetre hivatkozva- 2021. december 31-ig egy alkalommal mérséklést kérhetnek a nem természetes személy adózók is. A mérséklés maximális mértéke az adótartozás 20%-a, de legfeljebb 5 millió Ft lehet.

A fentiek szerinti fizetési könnyítés és adómérséklés közül csak az egyikkel élhet az adózó.

Turisztikai ágazatot érintő köztehercsökkenés

A módosítás a teljes 2021. évre vonatkozóan kiterjeszti a turizmusfejlesztési hozzájárulás alóli mentességet.

Széchenyi Pihenő Kártyát érintő változások

Év végéig meghosszabbították a SZÉP kártyát érintő több, korábbi kedvező módosítás alkalmazásának határidejét. Ennek eredményeképp a már korábban megemelt -mindösszesen akár évi 800.000 Ft-os- keretösszeg immáron év végéig adható és nem kell szociális hozzájárulási adót sem fizetnie utána a munkáltatónak, valamint SZÉP kártyával történő fizetésnél az egyes „zsebek” (szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámlák) szabadon átjárhatóak maradnak december 31-ig.

Szociális hozzájárulási adót érintő további kedvező változások

A június 11. és december 31. közötti időszakban felmerülő reprezentációs költségek és üzleti ajándékok után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

A ’szochó’ kedvezményre jogosító munkaerőpiacra lépők kapcsán az idén június 11. és december 31. között létrejövő munkaviszonyok esetében, a korábbi 275-ről 183 napra rövidül a vizsgálandó időszak, melyen belül legfeljebb 92 napig lehetett korábban biztosított a foglalkoztatott.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Vadkerti Krisztián, partner
Kőrös Regina, senior adótanácsadó
Volpert Katalin, junior tanácsadó

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: