Társasági adó terhére adható sportcélú támogatások - PKF Hungary Hírek

Társasági adó terhére adható sportcélú támogatások

A látvány-csapatsportok (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás röplabda és vízilabda) társasági adó terhére történő, adómegtakarítást eredményező támogatási lehetősége 2021-ben is elérhető az adózók számára.

Az alábbiakban a társasági adó törvény által biztosított két lehetséges támogatási formával kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket gyűjtöttük össze.

Milyen szervezetek támogathatók

  • országos sportági szakszövetség,
  • a szakszövetség tagjaként működő hivatásos vagy amatőr sportszervezet – ideértve a sportiskolákat is,
  • látványcsapatsport fejlesztésére létrejött alapítvány,
  • MOB

Milyen támogatási formák léteznek

Közvetlen támogatás (’sporttámogatás’) esetén a gazdálkodó közvetlenül a szervezetnek utalja a támogatást. A társasági adó felajánlás esetén a gazdálkodó az adóhatóság felé megfizetésre kerülő társasági adója ill. adóelőlege terhére rendelkezik.

Mikor lehet adni támogatást, az hogyan befolyásolja a gazdálkodó eredményét, adókötelezettségét?

A sporttámogatás – a támogatási igazolás birtokában – az adóévben bármikor adható, s az adózás előtti eredmény terhére kerül elszámolásra. A támogatás meghatározott része után adókedvezmény érvényesíthető.

Az adófelajánlás ezzel szemben nem csökkenti a gazdálkodó adózás előtti eredményét, azt az év közbeni adóelőlegek terhére és az éves adó terhére ajánlhatja fel a gazdálkodó. Az így felajánlott összeg(ek) tekintetében adózó adó jóváírásra jogosult, mely a következő évi adókötelezettségét csökkenti. A jóváírás összege egyéb bevételként számolandó el, mellyel ugyanakkor csökkenthető a társasági adóalap.

Mekkora megtakarítás érhető el a támogatással?

Közvetlen támogatás esetén a realizálható megtakarítás maximális mértéke a támogatás összegének 2,25%-a, adófelajánlás esetén a 2,16-6,5%-a (a maximális intenzitás a kizárólag évközi adóelőlegek terhére tett felajánlással érhető el).

Milyen ellenszolgáltatásra jogosult a támogató?

A sporttámogatás két részből tevődik össze: támogatásból és kiegészítő sportfejlesztési támogatásól. (Ez utóbbi összege a támogatás alapján elért Tao kötelezettség csökkenés 75 százaléka.) Míg a támogatás részért a támogató ellenszolgáltatásban nem részesülhet, a kiegészítő támogatás szponzori szerződés keretében is nyújtható, amiért a támogató ellenszolgáltatást kaphat.

Adófelajánlás esetén a felajánlott összeg 12,5%-a kiegészítő sportfejlesztési támogatás, melyről támogatási vagy szponzori szerződés köthető. Utóbbi szerződéstípus esetén a támogató ellenszolgáltatásra jogosult.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal tanácsadóinkhoz.

Vadkerti Krisztián, Partner
Pénzely Márta, Menedzser

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: