Tulajdoni részesedés bejelentése - PKF Hungary Hírek

Tulajdoni részesedés bejelentése

Társasága elmulasztotta korábban bejelenteni a tulajdoni részesedését az adóhatóság részére? Erre most újra lehetősége nyílik, de feltételekhez kötött!

A november végén kihirdetett adótörvény módosítások egy jelentősebb intézkedést tartalmaznak a társasági adótörvény bejelentett részesedését érintően is.

A bejelentett részesedés előnyeiről röviden annyit, hogy amennyiben az adózó a belföldi vagy külföldi társaságban (kivéve az ellenőrzött külföldi társaságban) szerzett részesedését a szerzést követő 75 napon belül (jogvesztő határidő) bejelenti az adóhatóság részére, egy éves tartási időt követően a részesedés nyereséggel történő értékesítése, apportja adómentes. Az aktuális módosítás értelmében az adózó a 2023. december 31. napját megelőzően bejelentett részesedésnek nem minősülő részesedését a 2023. adóévi társasági adóbevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig (szintén jogvesztő határidő) bejelentheti az adóhatóságnak, amennyiben a részesedés a bejelentés időpontjában (így tehát nem az eredeti szerzés időpontjában) megfelel a társasági adó törvény bejelentett részesedés definíciójában foglaltaknak. Így tehát a naptári üzleti éves adózók szempontjából 2024. május 31-ig áll rendelkezésre idő azon részesedése(i)k bejelentésére, amelyeket korábban szerzett és elmulasztott bejelenteni.

Fontos, hogy ez a lehetőség feltételhez kötött: az adózó a bejelentendő részedésének piaci értéke és könyv szerinti értéke 2023. december 31-én fennálló nyereségjellegű különbözetének 20 százaléka társasági adóalapot képez, amely után az adót a 2023-as adóévi társasági adóbevallásának határidejéig meg is kell fizetnie. Az adózónak a piaci értéket alátámasztandó, amely érték egyébként a részesedés szerzési (bekerülési) értékének is minősül majd egyúttal, a 2023-as adóévi társasági adóbevallásának benyújtásakor rendelkeznie kell független könyvvizsgálói vagy szakértői jelentéssel, illetve külön nyilvántartást is szükséges majd vezetnie a bejelentéshez kapcsolódóan.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: