Van új a Nap alatt: jön az eNyugta - PKF Hungary Hírek

Van új a Nap alatt: jön az eNyugta

Megkezdődött a papírmentes nyugtaadás bevezetésének szakmai egyeztetése a NAV koordinációja mellett. A lőtávolságra került új rendszer a jelenlegi online pénztárgépes és számítógépes nyugtaadást váltja majd ki, egyúttal tovább csökkenti a kézi nyugtaadás lehetőségét.

A kereskedelem adminisztrációjának, az eltitkolt forgalmaknak a csökkentése, és az üzleti folyamatok digitalizációjának elősegítése érdekében új szintre léphet a nyugtaadási kötelezettség teljesítése. A tervezett változtatások révén a jelenlegi online pénztárgépeket az elektronikus nyugtát adó készülékek válthatják fel. Habár a vevő kifejezett kérésére a készülékhez csatlakoztatható nyomtatóval papír alapú nyugta is előállítható lenne, a fő cél, hogy az e-pénztárgép valós idejű forgalmi (de nem vevői személyes!) adatokat adjon a NAV felé, és papírmentes bizonylat készülhessen. A fejlesztésektől függően az e-bizonylat alkalmas lehetne a vevő saját vásárlói szokásainak rendszerezésére, statisztikák készítésére, de szolgálhatna garanciajegyként is, sőt, az e-pénztárgép felhasználható volna a NAV-val való ügyintézésre is (pl. egy-egy szüneteltetés bejelentésére).

A megvalósíthatóság azt feltételezi, hogy egy vevői applikáció által generált jel (token) „felnyissa” az eladó e-pénztárgépét. Az e-pénztárgép válaszul két biztonsági kulcsot állítana elő: az egyik jel a vevő felé végezné el a hiteles dokumentálást (ezzel készülne el maga az eNyugta), a másikkal („NAV-token”) az adóhatóság felé továbbítaná a forgalmi adatokat. Korlátozott számban, speciális körülmények közt mód lenne offline működtetésre is.

A műszaki kívánalmakat szakértői testülettel egyezteti az adóhatóság. Várakozásai szerint a magas műszaki biztonsági szintű, a vevő adatokat óvó, időtálló, további extra szolgáltatásokat nyújtó rendszerre háromféle megoldási mód lehet:

  1. hardware alapú fejlesztés, akár a jelenlegi online pénztárgépek átalakításával.
  2. felhőalapú megoldás: a mobil eszközről működtetett, a felhőben futó szoftverrel támogatott nyugtaadás.
  3. speciális alkalmazással (pl. PC-n, tableten telepített, helyi szoftverrel).

Ami már most eldőltnek tűnik, az az, hogy mind a vevői applikációt, mind az e-pénztárgépet engedélyeztetni kellene a forgalmazáshoz. A fejlesztők felé elvárás, hogy egy alapszolgáltatás a vevők számára ingyenes legyen, és minden e-pénztárgéphez létezzen vevői app.

Az előzetes elképzelések szerint a szükséges jogszabályokat 2023 őszén megalkotják. Az első engedélyezett e-pénztárgépeket legkorábban 2024. nyarától lehetne üzembe helyezni. Akkortól új online pénztárgép-típus már nem kaphatna licencet. Ugyancsak 2024 nyarától válna általánossá a nyugtaadat-szolgáltatás. 2025 nyarától már nem lehetne üzembe helyezni új online-pénztárgépet, 2028 nyarától pedig már csak e-pénztárgép volna használható.

Mind a jogszabályhoz, mind a műszaki tervezéshez az enyugta@nav.gov.hu mailcímre, illetve a https://github.com/nav-gov-hu honlapon lehet jelezni problémákat megfontolásra.

Az olvasottakkal, illetve adózást érintő kérdésekkel kapcsolatban forduljanak bizalommal munkatársainkhoz:

Vadkerti Krisztián, partner
Pénzely Márta, manager

A Hírlevélben foglaltak csak tájékoztató jellegűek. Nem helyettesítik a szakmai tanácsadást, amely szükségszerűen figyelembe veszi az adott helyzet körülményeit. Fenntartjuk a jogot, hogy a Hírlevélben foglalt információt és véleményeket megváltoztassuk, értesítés nélkül. Sem a PKF, sem a partnerei vagy alkalmazottai nem vállalnak felelősséget a Hírlevél teljességéért és pontosságáért, valamint bármely olyan kárért, amely abból ered, hogy ezen Hírlevél alapján cselekedtek vagy tartózkodtak a cselekvéstől.

PKF Hungary is a member firm of the PKF International Limited family of legally independent firms and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm or firms.

A PKF Magyarország a PKF International Limited, egy jogilag egymástól független cégekből álló család tagja, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget bármely tag vagy együttműködő társaság tevékenységéért vagy mulasztásáért.