Devizában is fizethető a társasági adó és az iparűzési adó - PKF Hungary Hírek

Devizában is fizethető a társasági adó és az iparűzési adó

A társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló, augusztusban kihirdetett 298/2022. kormányrendeletet követően, a múlt hónapban megjelent 366/2022. kormányrendelet értelmében 2023-tól a helyi iparűzési adó és adóelőleg devizában történő megfizetésére is lehetősége lesz az adózóknak, további egyszerűsítést jelentve azon társaságok számára, melyek bevétele nagyrészt devizában keletkezik.

Az EUR és USD árfolyamok mostani változásait figyelembe véve, a módosítások segítséget jelenthetnek az átváltáshoz kapcsolódó árfolyamveszteségek mérséklésében is.

Mind a Társasági adóra, mind a Helyi iparűzési adóra igaz, hogy euróban vagy amerikai dollárban fizethetik meg adó- ill. adóelőleg kötelezettségüket az adózók, továbbá, hogy az adózó adófolyószámláján feltüntetésre kerül a devizában teljesített befizetés összege, a devizanem, valamint az átszámítás árfolyama és a forintösszeg is. Emellett mindkét rendelet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztéséig marad hatályban.

A fenti egyezőségek mellett több lényeges eltérés is felfedezhető a két jogszabályban:

Társasági adó esetében az adóalanyoknak a megadott határidőig be kell jelenteniük választásukat a NAV felé. A bejelentést a megszokott változásbejelentő nyomtatvány beküldésével az adóév első napját megelőző hónap első napjáig lehet megtenni, mely választástól az adóév végéig nem lehet eltérni. A devizás társasági adó utalás lehetőségével a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében lehet legkorábban élni. A naptári éves adózók esetében a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben a 2023-as üzleti évüktől szeretnének ezzel a lehetőséggel élni, a T201-es nyomtatványt legkésőbb 2022. december 1-ig be kell nyújtaniuk.

Helyi iparűzési adó tekintetében legkorábban csak a 2023. január 1-jétől esedékessé váló adóelőleg és adó kötelezettség teljesíthető devizában, ráadásul a társasági adótól eltérően a jogszabály itt nem ír elő előzetes bejelentési kötelezettséget.

A devizában elutalt társasági adó ill. adóelőleg a bankszámla megterhelésének napja szerinti MNB árfolyamon átszámított forintösszegben kerül jóváírásra az adózó adószámláján.

A HIPA esetében az adózó által átutalt összeget a beszedési számlán történő jóváíráskori MNB árfolyamon váltják forintra és utalják át az illetékes önkormányzatnak.

Figyelembe véve, hogy az iparűzési adó megfizetésének napja az önkormányzat helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírásának a napja, az utalást ennek figyelembevételével célszerű időzíteni.

Felmerülő kérdéseivel forduljon tanácsadóinkhoz.

Vadkerti Krisztián, partner
Volpert Katalin, szenior adótanácsadó
Magyarné Schilling Franciska, junior adótanácsadó

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: