2022-es adóváltozások – fókuszban a munkáltatói terhek csökkentése - PKF Hungary Hírek

2022-es adóváltozások – fókuszban a munkáltatói terhek csökkentése

A 2021. december 17-én kihirdetett 2021. évi CXXXI. törvényben szereplő módosítások jórészt a 2022. január 1-jétől hatályos minimálbér emelkedés által okozott foglalkoztatói tehernövekedést hivatottak ellensúlyozni.

A fentiek keretében – a korábban elfogadott 2022. évközi adócsökkentés helyett – már január 1-jétől 13%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a jelenlegi 15,5%-ról, valamint ezzel egyidejűleg megszűnik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulás.

Ezzel összefüggésben több törvényben történtek kiigazító módosítások:

  • a szochó kulcs csökkenése miatt az eddigi 87% helyett a megállapított jövedelem 89%-át kell jövő évtől jövedelemként figyelembe venni azokban az esetekben, amikor a szochó megállapítására a magánszemély kötelezett;
  • az ekho törvényben a kifizető által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke szintén 13%-ra csökken;
  • a főállású kisadózók ellátási alapja 102 ezer Ft-ról 108 ezer Ft-ra, illetve magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 179 ezer Ft-ra növekszik;
  • újraszabályozzák a szakirányú oktatás és a duális képzés címén (szakképzési vagy hallgatói munkaszerződéshez, illetve felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodáshoz kapcsolódóan) érvényesíthető adókedvezmény szabályait;
  • a megszűnő szakképzési hozzájárulással kapcsolatban átmeneti szabályként 2022. január 12-ig kell megfizetni, illetve visszaigényelni a 2021. adóévre vonatkozó adókülönbözetet, valamint a 2021. decemberi hónapra már nem kell adóelőleget fizetni.

A törvény alapján megduplázódik a fiatalok életkezdési támogatása keretében a Start-számlára történő befizetések után adott éves állami támogatás mértéke (6-ról 12 ezer Ft-ra), valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és a nevelésbe vett gyermekeknek járó állami támogatás (12-ről 24 ezer Ft-ra).

A törvény módosította a helyi adókról szóló törvény helyi iparűzési adót érintő szabályait is. A beiktatott új rendelkezések értelmében a koronavírus-világjárvány hatásának enyhítése érdekében a KKV szektor támogatására 2021-re bevezetett iparűzési adó mérséklés 2022-re is meghosszabbításra kerül.

A 2021. évben végződő adóévben a 4 milliárd forintot meg nem haladó árbevételű vagy mérlegfőösszegű – KKV törvény szerinti – kis-és középvállalkozások számára a helyi iparűzési adó mértéke legfeljebb 1 százalék, és az eredetileg bevallott adóelőleg felét kellett az adózónak az év folyamán megfizetnie, amennyiben 2021. február 25-éig nyilatkozott arról, hogy a kedvezményes mértékű helyi iparűzési adót már az adóelőlegek fizetése során is érvényesíteni kívánja.

Fő szabály szerint a 2021. februári határidőig nyilatkozatot tevő adózók a 2022-ben esedékes előlegfizetésüknél automatikusan figyelembe vehetik a kedvezményt. Azon vállalkozások, akik 2021. évben elmulasztották a bejelentést, vagy 2021 február 25. után létesítettek telephelyet az adott önkormányzat területén, akkor lesznek jogosultak a kedvezményes adókulcs figyelembevételére a 2022. évi előlegfizetés során, ha 2022. február 25-éig nyilatkoznak a NAV felé arról, hogy a 2021. évben végződő adóévben mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősültek, vagy a 2022. évben várhatóan mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek, illetve -amennyiben azt korábban nem tették meg- vállalják, hogy telephelyük címét bejelentik.

A kedvezményes, 1%-os helyi iparűzési adó meghosszabbítása 2022. évre az uniós támogatáspolitikai rendelkezések hatálya alá tartozó állami támogatásnak minősül. Az adózó választhat, hogy az 1%-os iparűzési adóval járó adómegtakarítást ún. csekély összegű (de minimis) támogatásként vagy a COVID-19 járvánnyal összefüggésben a 2020. március 19-i bizottsági közlemény alapján nyújtható átmeneti támogatásént veszi figyelembe.

Az új szabályozás értelmében az önkormányzatok 2022. évre nem emelhetik a 2020. december 2-án fennálló adómértékeket, valamint az akkor meglévő adókedvezmények, mentességek körét nem szűkíthetik. A települési önkormányzat a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Schirling Anett, Junior tanácsadó: schirling.anett@pkf.hu

Volpert Katalin, Junior tanácsadó: volpert.katalin@pkf.hu

Ráskai Márton, Senior tanácsadó: raskai.marton@pkf.hu

Vadkerti Krisztián, Partner: vadkerti.krisztian@pkf.hu

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: