2021. márciusi gazdaságvédelmi intézkedések - PKF Hungary Hírek

2021. márciusi gazdaságvédelmi intézkedések

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében kormányrendeletek formájában számos adózási intézkedés történt a veszélyhelyzet első és második hullámának ideje alatt, melyekről korábbi bejegyzéseinkben hétről-hétre hírt adtunk. Aktuális bejegyzésünkben azon intézkedéseket szeretnénk bemutatni, melyeket a március 8-án életbe lépett korlátozások gazdasági hatásainak enyhítésére vezettek be a közelmúltban.

A most kihirdetett 105/2021. (III. 5.) Kormányrendelet a korábbi, 485/2020. (XI.10.) Kormányrendelet (a továbbiakban „Rendelet”) rendelkezéseit egészíti ki annak érdekében, hogy a kedvezményekkel mind szélesebb körben élhessenek a korlátozásokkal leginkább sújtott adózók.

Kiterjesztett ágazati bértámogatás

A módosítás révén újabb ágazatokban tevékenykedő vállalkozások élhetnek a bértámogatás lehetőségével, s egyben lehetővé teszi a jogszabály a támogatási összeg előlegként történő kifizetését is.

A támogatás mértéke a munkaviszonyban foglalkoztatott személy bruttó munkabérének 50 százaléka, de legfeljebb a minimálbér másfélszerese (havi bruttó 251.100 Ft 2021. február 1-től).

A bértámogatás igénybevételének feltétele, hogy a támogatásba bevont tevékenységi kör a vállalkozás tényleges főtevékenysége legyen (azaz a 2020. november 11. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30%-a ebből a tevékenységből származzon), továbbá Munkáltató vállalja, hogy a munkavállaló részére a munkabért megfizeti és 2021. április 30-ig a munkaviszonyt felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg.

A kifizetés további feltétele a Munkáltató székhelye, illetve telephelye szerinti Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához beadandó kérelem és annak mellékleteinek (pl. dolgozók munkaszerződése, bérjegyzék, bér kifizetését igazoló bizonylatok stb.) hiánytalan benyújtása.

A korábban megállapított támogatási összeg emelése is kérhető a 2021. február 1. napjától számított időszakra vonatkozóan tekintettel a megemelkedett minimálbér/garantált bérminimumra, illetve a havi támogatási plafon változására.

Munkabért terhelő adófizetési kötelezettségek alóli mentesség kiterjesztése

A módosítás nyomán egyrészt a Rendeletbe újonnan bekerülő 31 tevékenységi kör valamelyikét tényleges főtevékenységként végző adózók is élhetnek a munkavállalókhoz kapcsolódó egyes adók -szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, rehabilitációs hozzájárulás- alóli mentesülés lehetőségével, másrészt a munkaviszonyban foglalkoztatottak mellett az egyéni- és társas vállalkozók is mentesülnek a szociális hozzájárulási adó alól e jogállásukra tekintettel 2021. március hónapra vonatkozóan.

Mentesség a KATA alól

Mentesülnek a 2021. március havi tételes adó alól azok a KATÁ-sok, akik valamely támogatott tevékenységet már 2021. februárban végezték. Ez esetben a mentességhez nem szükséges, hogy a tevékenység a KATÁ-s adózó tényleges főtevékenysége legyen, elég, ha a NAV által nyilvántartott tevékenységei között szerepel. Az adóhatóság a mentességet külön kérelem nélkül, hivatalból állapítja meg.

A támogatás a tételes adó alól ad felmentést, a 12 millió forintos bevétel összeghatár felett megfizetendő 40 százalékos kiegészítő adót nem érinti.

Kiterjesztett bérletidíj mentesség

A fentiekben bemutatott bér- és adó támogatás kedvezményezett ágazati köreinek kibővítésével összhangban a bérletidíj-fizetési mentességről szóló Kormányrendeletbe is bekerült a már említett 31 tevékenységi kör. Az e tevékenységek valamelyikét végző bérlőt március hónapra nem terheli bérleti díj fizetés az állam vagy önkormányzat -ideértve ezek többségi befolyása alá tartozó gazdasági társaságokat is- tulajdonában lévő ingatlan bérlemények után.

A mentesség abban az esetben vehető igénybe, ha a bérleti szerződés 2021. március 6-át megelőzően létrejött, s az ingatlanban a bérlő 2021. március 3. napján a Kormányrendelet által meghatározott tevékenységek valamelyikét folytatja.

A már korábban megfizetett márciusi bérleti díjat a bérbeadó 2021. március 16. napjáig köteles visszatéríteni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Vadkerti Krisztián, partner
Kőrös Regina, senior adótanácsadó

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: