Gazdaságvédelmi intézkedések kibővítése - PKF Hungary Hírek

Gazdaságvédelmi intézkedések kibővítése

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a kormány a koronavírus második hullámában milyen gazdaságvédelmi intézkedéseket vezetett be. Egy új kormányrendelt szerint az intézkedések kedvezményezetti köre és az időbeli hatálya is kibővítésre került melyet az alábbiakban ismertetünk.

A szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás, illetve kisvállalati adó körében 2020. november hónapra bevezetett kedvezmények alkalmazhatóak 2020. decemberében és 2021. januárjában is a korábbi hírlevelünkben megjelölt tevékenységeket főtevékenységként végző adóalanyoknál.

Jelen kormányrendelet kiterjeszti továbbá a kedvezményeket azokra a kifizetőkre, akik az alábbi tevékenységeket végzik főtevékenységként (azaz, akiknek a rendelet hatálybalépését megelőző 6 hónapban bevételének legalább 30%-a e tevékenységből származott):

  • Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510),
  • Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520),
  • Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530),
  • Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590),
  • Utazásközvetítés (TEÁOR 7911),
  • Utazásszervezés (TEÁOR 7912).

A fenti tevékenységet végző foglalkoztatók továbbá a munkaviszonyban foglalkoztatott személy munkabére 50%-ának megfelelő összegű támogatásra is jogosultak 2020. november és december, továbbá 2021. január hónap vonatkozásában. A támogatás feltétele, hogy a munkaadó a támogatás időtartamának utolsó napját követő hónap végéig nem szünteti meg közös megegyezéssel vagy felmondással a munkavállaló jogviszonyát, és a munkavállaló részére a munkabért megfizeti.

Azon munkáltatók esetében, akik munkavállalójuk vonatkozásában már 2020. december 10-ét megelőzően benyújtották a kérelmet, a bértámogatás az adott munkavállalóra vonatkozóan külön kérelem nélkül meghosszabbodik.

Az adókedvezmények és a bértámogatás feltételei egyebekben nem változtak.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: