Hogy kerül az áfa-csizma a TP-asztalra? - PKF Hungary Hírek

Hogy kerül az áfa-csizma a TP-asztalra?

Most, hogy közeleg a társasági adóbevallás (és azzal együtt a kapcsolt ügyletekről újólag adandó részletes adatszolgáltatás) határideje, és esetleg szükségessé válik az alkalmazott elszámoló árak kiigazítása, érdemes megfontolni, egy-egy ilyen adjusztációnak van-e áfa-vonzata is.

Első pillanatra talán felkapjuk a fejünket: hol itt az összefüggés? Az áfa közvetett adó, és a felek által alkalmazott ellenérték az áfa alapja, melyet a felek szubjektív módon állapítanak meg. A transzferár a direkt adónak alapja, vagy azt módosítja, melyet objektív rendezőelvek szerint (a szokásos piaci árelv alapján) kell rögzíteni.

Szóval, jogos a kérdés: mi köze lehet az áfának a transzferár-kiigazításhoz? A téma már csak azért is érdekes, mert a mai napig is csak mérlegelési szempontok adhatók, és az uniós gyakorlat sem feltétlenül egységes.

A TP-kiigazítás itthon háromféleképpen történhet:

  • a társasági adó (és esetleg a helyi iparűzési adó- ill. innovációs járulék-) bevallásban: Az adózó módosítja a tao-alapját a szükséges kiigazítás összegével, azzal, hogy adóalap csökkentés csak a törvényben előírt feltételek és dokumentumok birtokában lehetséges. A kiigazításhoz kapcsolódóan a felek között tényleges pénzmozgás nem történik.
  • számviteli bizonylattal: A kiigazítás konkrét tranzakcióhoz nem kapcsolódik, így áfa-konzekvencia nincs, de pénzmozgás történik a felek közt.
  • helyesbítő számla kiállításával: Mivel egy korábbi konkrét termékértékesítéshez vagy szolgáltatás nyújtáshoz kapcsolódik, így áfa-alapot módosít, áfát változtat(hat), s pénzügyi elszámolással is jár.

E két utóbbi közt azonban kérdés lehet, mikor „konkrét” a kiigazítás kapcsolata egy korábbi ügylettel. Az Európai Unió ÁFA Szakértői Bizottsága 2017-ben – teljes konszenzus hiányában nem kötelező érvénnyel – kiadott 923-as munkadokumentumában taglalta ezt, és már akkor is alapozott az uniós esetjogra is.

Ezek alapján vannak ugyan nyilvánvaló esetek (mint pl. egy adóhatósági elmarasztalás a tao-alap piaci jövedelmezőségre való kiigazítására, ami áfa konzekvenciával nem jár), de hogyan ítéljük meg azt az esetet, amikor az éves minimális felvásárlási mennyiség elmaradása miatt fizet valaki kompenzációt, vagy a jövedelemszabályozási eszközként használt menedzsmentdíj utólagos korrekciójára kerül sor? Nos, az előbbit már bíróság döntötte el, az utóbbi pedig ugyanerre vár.

Az ugyanakkor biztos, hogy minden eset egyedileg értékelendő. Az értékelés során olyan kérdéseket szükséges megválaszolnunk, mint pl.:

  • A felek közötti megállapodás lehetővé teszi-e az árváltozást?
  • A kiigazításhoz kapcsolódóan történik-e a kapcsolt felek közt pénzmozgás?
  • Hogyan határozták meg a kapcsolt árat? Milyen módszert használtak?
  • A fizetség hozzárendelhető-e konkrét ügylethez, vagy ügyletekhez?
  • Az ügyletek láncolatában ugyanazon felek közt zajlott-e a tranzakció, mint akik között az ellenérték rendezésre kerül?

A transzferár-kiigazítás valamennyi adónemre kiterjedő helyes alkalmazása érdekében nem elég tehát csak a társasági adóra, helyi iparűzési adóra és innovációs járulékra ügyelni, de körültekintően kell eljárni áfa vonatkozásában is, mely utóbbi tekintetében uniós határon átnyúló kapcsolt ügyletekhez kapcsolódó korrekciók esetében célszerű összehangoltan kezelnie azt a vevőnek és az eladónak.

Felmerülő kérdéseivel forduljon tanácsadóinkhoz:

Vadkerti Krisztián
Partner
vadkerti.krisztian@pkf.hu

Pénzely Márta
Menedzser
penzely.marta@pkf.hu

A Hírlevélben foglaltak csak tájékoztató jellegűek. Nem helyettesítik a szakmai tanácsadást, amely szükségszerűen figyelembe veszi az adott helyzet körülményeit. Fenntartjuk a jogot, hogy a Hírlevélben foglalt információt és véleményeket megváltoztassuk, értesítés nélkül. Sem a PKF, sem a partnerei vagy alkalmazottai nem vállalnak felelősséget a Hírlevél teljességéért és pontosságáért, valamint bármely olyan kárért, amely abból ered, hogy ezen Hírlevél alapján cselekedtek vagy tartózkodtak a cselekvéstől.

A PKF Magyarország a PKF International Limited, egy jogilag egymástól független cégekből álló család tagja, és nem vállal felelősséget vagy kötelezettséget bármely tag vagy együttműködő társaság tevékenységéért vagy mulasztásáért.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: