Van, ami mégsem változik… - PKF Hungary Hírek

Van, ami mégsem változik…

A gazdasági szereplők többségét váratlanul érhették a 2022. évi adóváltozások. Ezek sora bővült két további intézkedéssel, amelyek azonban nem új adónemek bevezetéséről vagy meglévő adók átalakításáról, hanem két kedvező adózási szabály hatályának meghosszabbításáról szólnak.

Az egyik, hogy 2026. december 31-éig biztosan fennmaradhat a fordított adózás az áfatörvényben maghatározott gabonafélék, acélipari termékek és a szén-dioxid kibocsátási kvóták értékesítése esetében. Ennek jogi háttere, hogy az Európai Tanács 2026. december 31-éig kitolta az ún. végleges áfa rendszerre való átállás határidejét, fenntartva a tagállamok számára a jogot, hogy a HÉA Irányelvben meghatározott egyes termékek értékesítése esetében fordított adózás alkalmazásával védekezzenek az adókijátszás ellen.

A másik, hogy a Kormány 2024. december 31-éig meghosszabbította a kedvezményes, 5%-os áfa kulcs alkalmazását a nem rozsdaövezeti, új építésű, legfeljebb 150 négyzetméter alapterületű társasházi lakások és legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű családi házak értékesítése esetében [267/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet]. A rendelet alapján tehát ha 2024. december 31. napjáig megtörténik a teljesítés, nem kell figyelemmel lenni az építési engedély véglegessé válásnak (illetve az egyszerűsített bejelentés megtételének) időpontjára, ugyanakkor ha 2025. január 1-je és 2026. december 31-e között értékesítik a lakást (lakóházat) az átmeneti szabály alkalmazandó, miszerint az 5%-os áfa feltétele, hogy az építési engedély 2022. december 31-éig véglegessé vált (vagy az egyszerűsített bejelentést eddig az időpontig megtették).

Felmerülő kérdéseivel forduljon tanácsadóinkhoz.

Vadkerti Krisztián, partner
Pénzely Márta, adómenedzser
Ráskai Márton, szenior adótanácsadó

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: