Közeleg a jogvesztő határidő a csoportos társasági adóalany engedélyeztetésére - PKF Hungary Hírek

Közeleg a jogvesztő határidő a csoportos társasági adóalany engedélyeztetésére

A naptári üzleti éves vállalkozások november 1-je és 20-a között nyújthatnak be kérelmet az adóhatósághoz, ha a következő adóévtől élni kívánnak a csoportos társasági adóalanyiság előnyeivel.

Ebben a húsz napos időszakban egyrészt az újonnan létrehozni kívánt csoportos társasági adóalanyok kérelmezhetik a nyilvántartásba vételüket, másrészt a meglévő csoport bővítésére is ezen időkereten belül van lehetőség. Az adóhatóság mindkét esetben a következő adóévtől adja meg az engedélyt a feltételeket teljesítő adózóknak. A határidő elmulasztása jogvesztő, az igazolási kérelemmel sem menthető ki.

A csoportos adózással jelentős adminisztratív egyszerűsítés és adómegtakarítás érhető el. Amellett, hogy a csoport egyetlen társasági adóbevallást nyújt be, a csoporttagoknak az egymás közötti ügyleteikben nem kell alkalmazniuk a transzferár szabályokat, és ezekre az ügyletekre transzferár dokumentációt sem kell készíteniük. A csoportszintű veszteségleírás révén az elhatárolt veszteség kedvezőbb feltételek mellett számolható el. A társasági adó csoportban emellett lehetőség nyílik olyan adókedvezmények elszámolására is, amelyet a kedvezményre jogot szerzett csoporttag az adott üzleti évben önálló adóalanyként nem tudott volna kimeríteni.

A csoportos társasági adóalany létrehozása ugyanakkor szigorú feltételekhez kötött és minden csoporttag egyetemlegesen felel a többi csoporttaggal együtt a csoport társasági adókötelezettségeiért, még akkor is, ha később csatlakozott a csoporthoz.

Felmerülő kérdéseivel forduljon bizalommal tanácsadóinkhoz.

Vadkerti Krisztián, Partner

Ráskai Márton, menedzser

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: