A NAV 2021. évi főbb ellenőrzési irányelvei - PKF Hungary Hírek

A NAV 2021. évi főbb ellenőrzési irányelvei

A költségvetési bevételek biztosítása céljából az adóhatóság ellenőrzéseinek középpontjában továbbra is a kiemelt- és legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése áll, mint ahogyan idén is kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a jelentős költségvetési kockázatot jelentő tevékenységek ellenőrzésére.

A korábbi évek listáival jelentős átfedést mutató 2021-es felsorolásban az alábbi ágazatok szerepelnek:

  • elektronikus kereskedelem,
  • élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya)
  • építőipar
  • használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint a gépjármű javítás ágazat,
  • ingatlanközvetítés,
  • számítástechnikai termékek kereskedelme,
  • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
  • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem.

A fenti ágazatokon kívüli szereplők is mind gyakrabban számíthatnak az immáron szinte teljes körűen kiterjesztett online számla adatszolgáltatásból befolyó adatokon alapuló, az adóhatóság által végzett kockázatelemzés és kiválasztás útján indított ellenőrzésekre.

A határon átnyúló ügyletek ellenőrzése kapcsán az adóhatóság a nemzetközi információcsere keretében érkező adatokat is hasznosítja.

Továbbra is az adóhatóság fókuszában marad az áfa visszaigénylések kiutalás előtti ellenőrzése.

A társasági adóból igénybe vett adókedvezmények (K+F, fejlesztési adókedvezmény, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás kedvezménye, stb.) mellett a szociális hozzájárulási adóban érvényesített K+F kedvezmény igénybevételének jogosságát is kiemelten fogják vizsgálni a revizorok.

Az önkéntes jogkövetés támogatása kiemelt figyelmet kap idén. Azon adózóknál, melyeknél a támogató eljárás eredménytelenül zárul, adóellenőrzést végez az adóhatóság.

Nem utolsó sorban a KATA-s vállalkozóktól számlát befogadó adóalanyok is számíthatnak ellenőrzésre a közzétett irányelvek alapján.

A teljes ellenőrzési terv az alábbi adóhatósági oldalról tölthető le: https://nav.gov.hu/nav/adotraffipax

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése merül fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Vadkerti Krisztián, partner
Schirling Anett, adótanácsadó

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: