Csökkenő helyi iparűzési adó mérték 2021-re - PKF Hungary Hírek

Csökkenő helyi iparűzési adó mérték 2021-re

Aktuális bejegyzésünkben a 639/2020. kormányrendelet (a továbbiakban „Rendelet”) főbb előírásait ismertetjük, melyek értelmében a jogszabályi feltételeknek megfelelő KKV-k számára 2021-re az adó mértéke 1 százalékban kerül maximalizálásra.

A Rendelet január elsején hatályba lépett rendelkezései értelmében az adó mértéke 1 százalékban került 2021-re vonatkozóan maximalizálásra azon kis és középvállalkozások esetében, akiknek a 2021. évben végződő adóévükben az önkormányzati rendeletben megállapított helyi iparűzési adó mértéke magasabb, mint 1 százalék. Az érintett adózóknak 2021-ben az adóelőlegüknek is csak az 50 százalékát kell megfizetniük.

A KKV státusz vizsgálata során az adózó fő szabály szerint a 2021-ben kezdődő adóéve első napján rendelkezésre álló utolsó elfogadott beszámolóban szereplő adatokat köteles figyelembe venni azzal, hogy a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló tv-ben előírt 50 millió EUR árbevétel-, ill. 43 millió EUR mérlegfőösszeg határértékek helyett a Rendeletben ennél alacsonyabb, 4 milliárd forintban került a mérlegfőösszegre, illetve árbevételre vonatkozó jogosultsági határ meghatározásra.

A kedvezmény abban az esetben vehető igénybe, amennyiben az adózó – a Rendeletben előírt tartalommal – 2021. február 25-éig nyilatkozik a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé. A nyilatkozat kizárólag az állami adó- és vámhatóságon (továbbiakban „NAV”) keresztül, elektronikus úton, a NAV által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be, melyet a NAV továbbít az önkormányzatok számára.

A helyi iparűzési adó ilyen formában történő csökkentése állami támogatásnak minősül, s vizsgálni szükséges a támogatások igénybevételével, összeegyeztethetőségével kapcsolatos rendelkezéseket is, melyek részletszabályait a 640/2020. kormányrendelet tartalmazza.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése felmerül, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal:

Vadkerti Krisztián
Partner

Kőrös Regina
Senior adótanácsadó

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: