A jogosulatlanul felszámított áfa visszaigényelhetőségéről döntött az EUB - PKF Hungary Hírek

A jogosulatlanul felszámított áfa visszaigényelhetőségéről döntött az EUB

C‑83/23. – H GmbH | A tévesenfelszámított és a költségvetésbe befizetettáfát a vevő nem igényelheti vissza közvetlenül az adóhatóságtól, ha az időközben felszámolás alá került szállító azt már visszaigényelte.

Az alapügy felperese egy ingóságok bérbeadásával foglalkozó németországi székhelyű betéti társaság. 2008-ban a felperes az egyik, szintén Németországban letelepedett üzleti partnerétől Olaszországból beszerzett új motorcsónakot vásárolt és azt azonnal bérbe is adta az eladó társaságnak. Az eladó társaság német áfával számlázta a motorcsónak értékesítést, az előzetesen felszámított német áfát a felperes levonásba helyezte.

A 2008. évi ügylet kapcsán a német adóhatóság az eladónál és a felperesnél is végzett ellenőrzést, megállapítva, hogy a motorcsónak az értékesítéskor nem hagyta el Olaszország területét, ezért olasz áfa terhelte az eladási árat és nem lett volna szabad német áfát felszámítani. Az eladónak meg kellett fizetnie a német áfát arra tekintettel, hogy azt a számlán feltüntette, a tévesen felszámított áfát azonban nem engedte levonni az adóhatóság a felperesnél. A felperes 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben is vásárolt motorcsónakot ugyanettől a társaságtól. Ezek közül a német adóhatóság csak a 2007. évi és a 2010. évi vásárlást ellenőrizte és csak a felperesnél, megtagadva itt is a tévesen felszámított német áfa levonását. A korábban megfinanszírozott német áfát ekkorra már nem tudta visszakövetelni a felperes az eladótól, mert az időközben felszámolás alá került. Ugyanakkor a felszámolás során a vagyonfelügyelő módosította az ellenőrzéssel nem érintett, motorcsónak eladásról szóló számlákat és visszaigényelte a német adóhatóságtól a tévesen befizetett német áfát.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: