Az ingatlanokra vonatkozó „figyelési szabályt” értelmezte az Európai Bíróság - PKF Hungary Hírek

Az ingatlanokra vonatkozó „figyelési szabályt” értelmezte az Európai Bíróság

C‑243/23. Drebers | A tárgyi eszközökre vonatkozó „figyelési szabály” alkalmazásában az ingatlan teljes átalakításával és átfogó felújításával járó olyan építési munkát is „ingatlannak” kell tekinteni, ahol a beruházás gazdasági élettartama megegyezik egy új épületével.

Az ügy tárgya egy épület, amelynek 60%-át egy belga ügyvédi iroda használja irodaként, a fennmaradó 40% pedig az ügyvédi iroda tulajdonosainak lakóhelye. Az ügyvédi iroda 2007 és 2015 között az épületet kívülről és belülről teljesen felújíttatta, szigeteltette, a vezetékeket kicseréltette és egy üvegből készült melléképületet is építtetett a házhoz.

A belga jogalkotó 2014. évtől áfakötelessé tette az addig áfamentes jogi szolgáltatást. Erre tekintettel az ügyvédi iroda levonta a beruházásra jutó áfát, mert úgy tekintette, hogy az ingatlan teljes felújításával és bővítésével járó beruházás áfa szempontból tárgyi eszköznek minősül és az ingatlanokra vonatkozó figyelési időszak (Belgiumban 15 év) alkalmazandó rá, ami még nem telt el az ingatlan rendeltetésszerű használatbevétele óta. A belga adóhatóság nem értett egyet ezzel az áfakezeléssel. A belga jogszabályok alapján az adóhatóság arra jutott, hogy ebben az esetben az ingóságokra vonatkozó rövidebb (5 éves) figyelési időszakot kell alkalmazni, mert az építési beruházás nem eredményezte az ingatlan újbóli első használatbavételét.

Az Európai Bíróság úgy foglalt állást az ügyben, hogy az építési munka mint szolgáltatás önmagában nem minősül „tárgyi eszköznek” az áfa rendszerében, a Héa Irányelv 190. cikke azonban lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy tárgyi eszközöknek tekintsenek olyan a szolgáltatásokat, amelyek jellemzői hasonlóak, mint amelyeket szokásosan a tárgyi eszközöknek tulajdonítanak. Az ítélet szerint annak eldöntése során, hogy egy szolgáltatás jellemzői hasonlítanak-e egy tárgyi eszközéhez, a szolgáltatás hatásának gazdasági élettartamát kell értékelni.

Rámutatott a bíróság, hogy ha egy épületen végzett beruházás gazdasági élettartama megegyezik egy új épület gazdasági élettartamával, a szolgáltatás jellemzői jobban hasonlítanak egy ingatlan tárgyi eszközéhez, mint egy ingóság tárgyi eszközéhez. Ennek megfelelően a levonható áfa utólagos korrekciója szempontjából az ilyen építési beruházásra az ingatlanra vonatkozó figyelési időszak alkalmazandó. Az ítélet arról is rendelkezik, hogy az adóalany a nemzeti bíróság előtt közvetlenül is hivatkozhat a Héa Irányelv 190. cikkére, ha a tagállami jog az építési beruházásra mint szolgáltatásra legfeljebb az ingóságokra vonatkozó figyelési szabály alkalmazását teszi lehetővé.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: