Összhangban áll az uniós joggal a hevített dohányra kivetett német kiegészítő jövedéki adó - PKF Hungary Hírek

Összhangban áll az uniós joggal a hevített dohányra kivetett német kiegészítő jövedéki adó

C‑336/22. – f6 Cigarettenfabrik GmbH & Co. KG | Összhangban áll az uniós joggal a hevített dohányra kivetett német kiegészítő jövedéki adó.

A C-336/22. számú ügy felperese egy németországi dohánytermék gyártó, amely e-cigarettákba való dohánytölteteket gyárt. Németországban 2021. december 31-éig a pipadohányra vonatkozó jövedéki adót kellett megfizetni az ilyen töltet után, 2022-től azonban a dohányadóról szóló törvény bevezetett egy kiegészítő adót is, ami a cigaretta jövedéki adója és a pipadohány adóterhével számított „alap” jövedéki adó különbözete 80%-ának felelt meg.

A felperes bevallotta a kiegészítő adót, vitatta azonban a kiegészítő adó kivetésének jogszerűségét a düsseldorfi pénzügyi bíróság előtt. Egyrészt arra hivatkozott, hogy a kiegészítő adó a jövedéki irányelv (2008/118 irányelv) alapján meg nem engedett jövedéki adónak minősül. Vitatta továbbá, hogy fennállna a kiegészítő adóztatást indokolttá tevő „speciális cél”, hiszen a kiegészítő adóból befolyó bevételeket a német államnak nem kell az egészségvédelemre fordítania. A felperes szerint az egyenlő elbánás elvét is sérti az új kiegészítő adó, mert az „egyéb fogyasztási dohány” csoportján belül az egyes dohánygyártmányok nem kezelhetők eltérően.

A düsseldorfi pénzügyi bíróság előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. Az Európai Bíróság álláspontja szerint a jövedéki irányelv fogalmi rendszerében az e-cigarettába való hevített dohánytöltet a „fogyasztási dohány” fogalma alá tartozik és mint ilyen jövedéki adó tárgya lehet. Rámutatott a bíróság, hogy a felperes által hiányolt „speciális cél” is megvalósul, mert a német jogalkotó annak érdekében kívánta közelíteni az e-cigaretta töltet jövedéki adóját a cigarettáéhoz, hogy visszatartsa a cigarettáról leszokókat a hevített dohány fogyasztásától, márpedig a közegészség védelme a jövedéki irányelv által támogatott célok egyike. A hátrányos megkülönböztetés tilalmát illetően a bíróság kifejtette, hogy a „egyéb fogyasztási dohány” kategória szükségképpen többféle dohányterméket foglal magában, így éppen az torzítaná a versenyt, ha ezekre egységes adómértéket kellene alkalmazni.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: