Az EUB megerősítette, hogy nyugtás értékesítéskor is visszaigényelhető a tévesen felszámított áfa - PKF Hungary Hírek

Az EUB megerősítette, hogy nyugtás értékesítéskor is visszaigényelhető a tévesen felszámított áfa

C‑606/22. – B. sp. z o.o. | A nyugtával bizonylatolt értékesítéseknél is visszaigényelhető a tévesen felszámított áfa, ha az nem térült meg más módon az eladó számára.

Az ügy felperese egy lengyel gazdasági társaság, aki fitnesz centrumot üzemeltet. A korábbi lengyel adóhatósági gyakorlatban a sportlétesítménybe való belépőre az általános, 23%-os áfakulcsot kellett alkalmazni, később azonban az adóhivatal változtatott az álláspontján és alkalmazhatónak látta a kedvezményes, 8%-os adókulcsot erre a fajta szolgáltatásra.

A felperes ennek hatására visszaigényelte az adóbevallásában a korábban tévesen felszámított 23%-os áfa és a 8%-os áfa különbözetét. Az adóhatóság arra hivatkozva tagadta meg a visszatérítést, hogy annak feltétele lenne a számla módosítása és a vevőhöz való eljuttatása, ami nyugtás értékesítés esetében nem lehetséges. A felperes helyzetét nehezítette, hogy a pénztárgépi bizonylatolásra vonatkozó lengyel szabályozás nem ad eligazítást abban, hogy szabad-e egyáltalán módosítani a nyugtát akkor, ha az alkalmazott áfamértékben történt tévedés.

Az Európai Bíróság kimondta a C‑606/22. számú ítéletben, hogy az adósemlegesség, a tényleges érvényesülés és az egyenlő bánásmód elvére tekintettel a pénztárgépi nyugtával bizonylatolt értékesítéseknél is lehetővé kell tenni a tévesen felszámított áfa visszatérítését, függetlenül attól, hogy a téves áfamérték alkalmazása nem befolyásolhatja a végső fogyasztó által fizetendő árat. Az adóhatóság egyetlen esetben hivatkozhat az eladó jogalap nélküli gazdagodására: ha a tévesen befizetett áfa más módon megtérült az eladó számára.

Magyarországon a hasonló esetekben nem lenne akadálya az áfa-visszaigénylésnek, ha az eladó módosítja a téves áfakulcsot tartalmazó pénztárgépi nyugtát, azonban ügyelnie kellene arra, hogy ilyenkor nem a folyó bevallási időszakban, hanem az eredeti bevallási időszak önellenőrzésével kell elszámolni a fizetendő adó csökkenését.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: