Felelőssé tehető-e a munkáltató a munkavállaló fiktív számlázásáért? - PKF Hungary Hírek

Felelőssé tehető-e a munkáltató a munkavállaló fiktív számlázásáért?

C‑442/22. – P sp. z o.o. | Amennyiben munkavállaló bocsát ki fiktív számlát a munkáltatója nevében, a munkáltató csak akkor kötelezhető szankciós áfafizetésre, ha nem tanúsította a tőle észszerűen elvárható gondosságot.

A C-442/22. számú ügyben egy lengyelországi benzinkút – számlázással is megbízott – munkavállalója fiktív számlákat állított ki a munkáltató adatainak felhasználásával. Bár a munkavállaló „ügyelt” arra, hogy csak a benzinkút pénztárgépében rögzített (másnak teljesített) valós tankolásoknak megfelelő értékben állítson ki számlákat, a számítógéppel kiállított fiktív számlák nem mentek át a belső számviteli ellenőrzésen, és nem könyvelte le a munkáltató azokat.

A lengyel adóhatóság – hivatkozva az Unióban egységes szabályra, miszerint aki áfás számlát állít ki, a számlán feltüntetett áfát köteles megfizetni – adóhiányt állapított meg a munkáltatónál. Felrótta az adóhatóság a munkáltatónak, hogy nem járt el kellő gondossággal a fiktív számlázás elkerülése érdekében, mert az igazgatótanács elnöke tudott arról, hogy egyes pénztárgépben rögzített értékesítésekhez számlát is állítottak ki és ezek a számlák nem estek át a számviteli ellenőrzésen.

Az ügyben a lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság kezdeményezte az előzetes döntéshozatali eljárást, mert kérdéses volt számára, hogy az ilyen esetekben a munkáltatót, és nem az ő adataival visszaélő munkavállalót kell a számlát kibocsátó személynek tekinteni.

Az Európai Bíróság leszögezte az ítéletében, hogy a fiktív számlázáshoz kapcsolódó szankciós áfafizetési kötelezettség alkalmazásában nem kell, hogy adóalany legyen a számát kibocsátó személy, adott esetben tehát lehet áfafizetésre kötelezett egy munkavállaló is, ha más nevében állít ki számlát. Ugyanakkor, ha egy olyan munkavállaló állítja ki a fiktív számlát, aki jogosult a munkáltatója nevében számlázni, belép a munkáltató gondossági kötelessége, és értékelendő, hogy a munkáltató megtett-e minden tőle észszerűen elvárható intézkedést annak érdekében, hogy ellenőrizze az alkalmazottját és elkerülje a visszaélést. Amennyiben a munkáltató nem tanúsította a tőle elvárható gondosságot, nem a munkavállalót, hanem a gondatlan munkáltatót kell a fiktív számlát kibocsátó személynek tekinteni.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: