Hol kell megfizetni az import áfát a jogellenesen behozott termék után? - PKF Hungary Hírek

Hol kell megfizetni az import áfát a jogellenesen behozott termék után?

C‑791/22. – G. A. | A jogellenesen behozott termék után is abban a tagállamban kell kivetni az import áfát, ahol a termék ténylegesen bekerült az Unió gazdasági körforgásába.

G.A. egy Lengyelországban lakóhellyel rendelkező magánszemély, aki a helyi „feketepiacon” ukrán és fehérorosz zárjeggyel ellátott cigarettából kereskedelmi mennyiséget vásárolt, majd Németországba szállította és átadta egy német vevőnek. A német vámhatóság azonban lefülelte őket és a lefoglalt cigaretta után vám- és import áfa fizetési kötelezettséget állapított meg G. A. terhére.

A vámhatósági határozat figyelembe vette, hogy az Uniós Vámkódex speciális előírása alapján az 5000 eurót el nem érő vámtartozást a megállapítás helyén kell megfizetni, és úgy vélte, hogy mivel a vámtartozás Németországban keletkezett, az import áfát is itt kell megfizetni. G. A. keresetet indított a vámhatósági határozat bírósági felülvizsgálata iránt. A hamburgi bíróságnak kétségei voltak afelől, hogy valóban Németországban kell az import áfát megfizetni, mert erősebbnek látta a Héa Irányelv teljesítési hely szabályát, amely alapján a termék importjának teljesítési helye az a tagállam, ahol a termék az Unióba való belépésekor található, azaz a konkrét esetben Lengyelország.

Az Európai Bíróság megerősítette az ítéletében, hogy az importáfára vonatkozó teljesítési hely szabályok alapján az importáfa fizetési kötelezettség ott keletkezik, ahol a termék belép az Unió gazdasági körforgásába. Ez a tagállam jelen esetben Lengyelország. A Héa Irányelv azon előírása, miszerint az importáfát akkor kell megfizetni, amikor a vámot is, csupán az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontját szabályozza, ami nem hathat ki a teljesítési helyre.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: