A rendezvényre való „belépés” fogalmát értelmezte az EUB - PKF Hungary Hírek

A rendezvényre való „belépés” fogalmát értelmezte az EUB

C-532/22 – Westside Unicat | Áfa szempontból szórakoztatási célú eseményre való „belépés” biztosításáról csak akkor beszélhetünk, ha a szolgáltatás közvetlenül arra irányul, hogy a néző megtekinthesse az előadást.

Az ügy hátterében egy online „felnőtt tartalom” szolgáltató áll, aki az USA-ban van letelepedve és az általa üzemeltetett internetes platformon tekinthetik meg a felhasználók az interaktív erotikus videókat. A videófelvételeket azonban nem az USA-ban, hanem Romániában készítették egy erre „szakosodott” adóalany segítségével, aki rendelkezett a szükséges stúdióval és megbízta az előadókat.

A román társaság a videofelvételek készítését az általános teljesítési hely szabály alá tartozó B2B szolgáltatásként számlázta az amerikai platform-üzemeltető felé; ennek megfelelően a román áfatörvény területi hatályán kívüliként kezelte az ügyletet. Ezzel szemben a román adóhatóság álláspontja szerint a szórakoztatási célú rendezvényre való belépés biztosítására vonatkozó speciális szabály szerint kellett volna eljárni, amely alapján az ügylet az esemény megrendezésének helyén, azaz Romániában áfaköteles.

Az Európai Bíróság kifejtette az ügyben, hogy a román adóalany stúdióban végzett tevékenysége nem minősülhet sem a tudományos, oktatási, szórakoztatási, stb. eseményre való belépés biztosításának (digitális tartalom élő közvetítésének), sem pedig ezekhez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnak, mert a stúdió nem biztosított közvetlen megtekintési lehetőséget a nézőnek, hanem csak elkészítette a felvételeket, a néző felé pedig a platformot működtető amerikai cég nyújtott szolgáltatást. 

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: