Nem jár jövedéki adó visszatérítés a szerviz és tankolási célú utakra tekintettel - PKF Hungary Hírek

Nem jár jövedéki adó visszatérítés a szerviz és tankolási célú utakra tekintettel

C‑391/22. – Tüke Busz Közösségi Közlekedési Zrt. | A pécsi helyi busztársaság kérelmet nyújtott be az adóhatósághoz a személyszállítási tevékenységhez felhasznált gázolaj jövedéki adója törvényben meghatározott részének visszatérítése iránt.

A NAV a kérelmet csak részben teljesítette: a ténylegesen személyszállításhoz felhasznált gázolaj után visszatérítette a literenként számítandó összeget, a szervizbe és a tankolásokhoz megtett utakra jutó gázolajfelhasználás tekintetében azonban megtagadta a visszatérítést. Az adóhatóság érvelése szerint a javítási vagy karbantartási szolgáltatásainak nem az utasok a címzettjei, így e szolgáltatások nem tartozhatnak az ágazati jogszabályban meghatározott „személyszállítási szolgáltatás” fogalma alá.

Az Európai Bíróság a Pécsi Törvényszék kérelmére természetesen nem a magyar személyszállítási szolgáltatás definíciót, hanem az energiahatékonysági irányelvet (2003/96 irányelv) értelmezte abból a szempontból, hogy az autóbuszok esetében „kereskedelmi gázolajnak” minősül-e a nem közvetlenül személyszállításhoz felhasznált gázolaj. A bíróság visszautalt a C‑151/16. számú ítéletére és megerősítette, hogy az irányelv „kereskedelmi gázolaj” fogalma az M2 vagy M3 kategóriájú gépjárművek (az autóbuszok) által közvetlenül a személyszállítást szolgáló utak során felhasznált gázolajra terjed ki, a járművek javítása, karbantartása vagy tankolása céljából „üresen” megtett utak nem minősíthetők „személyszállításnak”, mivel azok nem szolgálják közvetlenül a személyszállítási szolgáltatásnyújtást. Márpedig a nem kereskedelmi célú gázolaj után a magyar jövedéki törvény alapján sem jár adó-visszatérítés.

Az ítélet nem csupán az autóbusz társaságok, hanem a legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsit vagy nyerges járműszerelvényt használó közúti árufuvarozók számára is felveti, hogy a jövőben dokumentálják a szerviz és tankolási célú futásteljesítményt.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: