Egyenlő elbánás az Unióban a regisztrációs adó kivetésénél - PKF Hungary Hírek

Egyenlő elbánás az Unióban a regisztrációs adó kivetésénél

C‑349/22. – NM | A gépjármű regisztrációs adó kivetésénél is biztosítani kell a tagállamok közötti egyenló elbánást.

A portugál vonatkozású ügyben egy magánszemély 2021-ben Németországban vásárolt egy használt autót, és azt bevitte Portugáliába. Az autó első (németországi) forgalomba helyezésének idején, 2018-ban a portugál jog szerint jelentős regisztrációs adó kedvezmény járt a plug-in hibrid személyautók szabad forgalomba bocsátásakor (a hasonló nem plug-in hibrid autók adójának 25%-át kellett csak megfizetni), és ehhez képest kellett kiszámítani a használt állapotban való behozatalkor fizetendő, ún. „avultatott” adót.

Ezzel szemben 2021-ben, amikor a felperes bevitte az autót Portugáliába, ez a kedvezmény már nem volt hatályban. A vámhatóság nem a kedvezményes adóhoz képest, hanem a 2021-es (kedvezőtlenebb) szabályok alapján állapította meg az avultatott adót. Az ügyet a közigazgatási választottbírósági központ – CAAD citálta az Európai Bíróság elé. A bíróság rámutatott az ítéletben, hogy az áruk szabad mozgásának korlátozása úgy is megvalósulhat, ha az adózásban nem biztosítják az egyenlő elbánást.

Így ebben az esetben azt kell megvizsgálnia a választottbíróságnak, hogy a 2021. évi behozatalkor ténylegesen több regisztrációs adót kellett-e fizetni pusztán amiatt, hogy a szóban forgó autót 2018-ban nem Portugáliában, hanem egy másik tagállamban bocsátották először szabad forgalomba. Amennyiben igen, a portugál szabályozás előnyben részesíti a belföldi használt autók vásárlását és visszatart a más tagállamból való behozataltól, ami ellentétes az áruk szabad mozgásának elvével.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: