A pénzügyi vállalkozás fogalmát értelmezte az Európai Bíróság - PKF Hungary Hírek

A pénzügyi vállalkozás fogalmát értelmezte az Európai Bíróság

C‑207/22., C‑267/22. és C‑290/22. – Lineas – Concessões de Transportes SGPS, S.A. és társai

Nem minősül „pénzügyi vállalkozásnak” az uniós szabályok alapján az a holdingtársaság, amelyik nem a banki vagy pénzügyi ágazatba tartozó vállalkozásokban szerez részesedéseket.

Az alapügy felperesei Portugáliában székhellyel rendelkező holdingtársaságok, amelyek olyan vállalkozásokban szereztek és tartottak részesedéseket, amelyek nem folytatnak tevékenységet a banki vagy pénzügyi ágazatban. A holdingtársaságok úgy finanszírozták a részesedés vásárlásaikat, hogy hitelt vettek fel különböző bankoktól, illetve hitelintézetek értékpapírjaiba fektették pénzeszközeiket. A bankok áthárították a holdingtársaságokra a portugál jog szerint fizetendő tranzakciós illetéket. Mindhárom felperesi holdingtársaság vitatta az illetékfizetési kötelezettséget azzal, hogy ők maguk is pénzügyi vállalkozásnak minősülnek, márpedig a portugál szabályozás szerint a pénzügyi vállalkozásoknak teljesített tranzakciók mentesek az illeték alól. Az portugál közigazgatási bíróság előzetes döntéshozatal iránti kérelmet terjesztett az Európai Bírósághoz annak megállapítsa végett, hogy a felperesi holdingtársaságok valóban „pénzügyi vállalkozásoknak” tekintendők-e.

Az Európai Bíróság mindenekelőtt leszögezte, hogy azért volt hatásköre a kérdést megvizsgálni, mert a portugál jog egyértelműen a pénzügyi vállalkozás közösségi jog fogalmára utal. A bíróság arra az álláspontra jutott az ítéletben, hogy a holdingtársaságok közül csak azok minősülhetnek „pénzügyi vállalkozásnak”, akik a szabályozott banki vagy pénzügyi ágazatba tartozó vállalkozásokban rendelkeznek részesedéssel.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: