A kamatjövedelmek adóztatásakor biztosítani kell az egyenlő elbánást - PKF Hungary Hírek

A kamatjövedelmek adóztatásakor biztosítani kell az egyenlő elbánást

Ítélet: C‑312/22. – FL | Sérti az uniós jogot, ha a tagállam a külföldi befektetésekből származó kamatjövedelmet aszerint minősíti, hogy azt belföldi vagy külföldi bank fizette-e ki.

Az alapul szolgáló ügyben egy portugál magánszemély svájci értékpapírokban tartotta a pénzét. Az értékpapírok kamatát egy svájci bank fizette ki.

A portugál adóhatóság a kamatból származó jövedelmet az összevont adóalapba tartozó „egyéb jövedelemnek” minősítette, ami a progresszív adózás miatt azzal járt, hogy a magánszemély jövedelmének nagy része a legmagasabb, 40%-os adókulcs alá esett.

A magánszemély amiatt sérelmezte az adóhatóság megállapítását, mert a portugál jog szerint, ha ugyanezen svájci értékpapírok kamatát egy portugál bank fizette volna ki, csupán 20% forrásadót kellett volna fizetnie (ráadásul a kamatjövedelem Svájcban mentesítve lenne az adó alól). Az Európai Bíróság álláspontja szerint az ilyen diszkriminatív szabály sérti a tőke szabad mozgásának elvét. A tagállamoknak ugyan kivételesen lehetőségük van arra, hogy „közérdeken alapuló kényszerítő indokkal” igazolják a nem egyenlő bánásmódot, ilyenre azonban a portugál kormány nem hivatkozott.

A C-312/22. számú ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: