Problémás az elviteles forró csoki áfája - PKF Hungary Hírek

Problémás az elviteles forró csoki áfája

Ítélet: C‑146/22. – YD | Egy forró csoki esetében sem egyértelmű, hogy termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás valósul meg.

Az alapul szolgáló ügyben a lengyel adóhatóság 8%-os áfa alá tartozó éttermi szolgáltatásnak minősítette a kávézóban készített forró csoki elvitelre való kiszolgálását. A kávézót üzemeltető vállalkozó ezt vitatta, és úgy ítélte meg, hogy ha a vendég elvitelre kéri a forró csokit, tejalapú ital értékesítése történik, amit még alacsonyabb, 5%-os áfa terhel Lengyelországban.

Az Európai Bíróság rámutatott, hogy az uniós Áfa Rendelet alapján a kész ital értékesítése akkor minősül éttermi szolgáltatásnak, ha azt azonnali fogyasztást lehetővé tevő szolgáltatások kísérik és – a teljesítés egészét nézve – ezek vannak túlsúlyban. Előfordulhatnak azonban határesetek is, amikor azt kell megvizsgálni, hogy az átlagos fogyasztó szempontjából helyettesíthető-e (ugyanazon igényt elégíti-e ki) a kiskereskedelmi forgalomban megvásárolható és a vendéglátóhelyen árult étel és ital. A bíróság döntő jelentőséget tulajdonított annak, hogy minőségi különbség van egy kávézóban a vevő igényei szerint ízesített és az ideális hőmérsékleten kiszolgált tejalapú ital és egy boltban kapható hasonló összetételű kész ital között akkor is, ha a kávézóban elvitelre kéri a vendég az italt. Így adott esetben éttermi szolgáltatásnak minősülhet, ha a vendég elviteles pohárba kapja a kávézóban elkészített italát, és az sem sérti a közösségi jogot, ha ezáltal hasonló jellegű élelmiszerek két különböző kedvezményes áfakulcs alá is eshetnek.

A C-146/22. számú ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: