Orvos és nem orvos is lehet áfamentes - PKF Hungary Hírek

Orvos és nem orvos is lehet áfamentes

Ítélet: C‑355/22. – Osteopathie Van Hauwermeiren BV | A tagállami alkotmánybíróságnak sincs joga arra, hogy nemzeti érdekből csak korlátozottan hajtson végre egy európai bírósági döntést.

Az Európai Bíróság egy korábbi (C‑597/17. számú) ítéletében az uniós jogba ütközőnek minősítette azt a belga szabályozást, ami egyes humán egészségügyi szolgáltatásonkál azzal a feltétellel biztosította az áfamentességet, ha azt orvos nyújtja, és nem volt alkalmazható az adómenetesség akkor, ha ugyanazt a szolgáltatást egy megfelelő szakképzettséggel rendelkező specialista végezte.

A belga alkotmánybíróság a 2019. december 5-én meghozott határozatában megsemmisítette az európai bíróság által kifogásolt korlátozó szabályt, azonban úgy rendelkezett, hogy a 2019. október 1-je előtt adókötelessé vált ügyletekben még a régi, megsemmisített szabályt kell alkalmazni. Az alkotmánybíróság azzal indokolta a döntését, hogy beláthatatlan következményekkel járna, ha ennél hosszabb időre visszamenőleg kellene alkalmazni a kedvezőbb adómentességi szabályt, hiszen számtalan szolgáltató lépne fel jelentős áfavisszatérítési igénnyel, ráadásul korántsem biztos, hogy minden szolgáltató olyan nyilvántartást vezetett, amiből visszakereshető, hogy mely szolgáltatásoknál nem kellett volna mégsem áfát felszámítani. Az Európai Bíróság a C‑355/22.  számú ítéletében leszögezte, hogy az uniós jogszabályok teljes érvényesülésének biztosítása előbbre való a nemzeti alkotmánybíróságok döntésénél is, ezért az alkotmánybíróság nem dönthetett volna a kedvezőbb szabály visszamenőleges hatályának korlátozásáról az Európai Bíróság „megkérdezése nélkül”. 

A C-355/22. számú ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: