Kell-e áfát fizetni az "ingyen" tablet után? - PKF Hungary Hírek

Kell-e áfát fizetni az „ingyen” tablet után?

Ítélet: C‑505/22. – Deco Proteste – Editores Lda | Járulékos ügyletnek minősül áfa szempontból a magazin előfizetéshez ajándékba adott táblagép vagy okostelefon.

Az ügy felperese magazin kiadója, aki úgy próbálta ösztönözni az előfizetést, hogy ajándék táblagépet vagy okostelefont adott a magazin mellé. Az ajándékot egyhavi előfizetési díj befizetése után az első számmal együtt kiküldték az előfizetőnek, aki akkor is megtarthatta az ajándékot, ha utána nyomban felmondta az előfizetést.

A kiadó az ajándék juttatását járulékos ügyletnek tekintette, ennek megfelelően csak a magazin előfizetési díja után számított fel (kedvezményes adókulcsú) áfát. A portugál adóhatóság úgy vélte, hogy az okostelefon, illetve táblagép ajándékozása áfaköteles ingyenes termékátadás, amely az általános adókulcs alá tartozik.

Az ügyben az Európai Bíróság a magazin előfizetés és az ajándék fő- és járulékos ügyleti viszonyát vizsgálta. Arra az álláspontra jutott, hogy ebben az esetben az okostelefon vagy a táblagép ajándékozása járulékos ügylet és mint ilyen beépül az előfizetés adóalapjába akkor is, ha az ajándékot külön nem árazták be. Az ítélet szerint a járulékosságot támasztja alá, hogy az ajándék egyértelműen az előfizetés ösztönzését célozza, az ajándékba adott okostelefon vagy táblagép ráadásul segíti a főszolgáltatás lehető legjobb feltételekkel való nyújtását azáltal, hogy az eszközök révén a magazin digitális verziója is elérhetővé válik. Azt is értékelendőnek tartotta a bíróság, hogy a kiadó belekalkulálta a magazin előfizetési díjába az esetleges „haszonleső” előfizetőkön elszenvedett veszteséget.

A C-505/22. számú ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: