C‑508/22. – KL. és PO. - PKF Hungary Hírek

C‑508/22. – KL. és PO.

Az uniós jog megsértésével beszedett gépjármű regisztrációs adó a későbbi vevőknek is visszajár.

Az alapul szolgáló ügyben a román adóhatóság a közösségi jogba ütközően vetett ki regisztrációs adót egy Romániában forgalomba helyezett Toyota személyépkocsira.

Az adót a fizetésre kötelezett lízingtársaság áthárította a lízingbe vevőre. Négy évvel később az autót megvásárolta egy román gazdasági társaság, majd újabb négy év múlva egy román magánszemély. A magánszemély vevő kezdeményezte a jogosulatlanul beszedett regisztrációs adó visszaigénylését, a kérelmét azonban elutasította az adóhatóság azzal az indokkal, hogy az adó visszatérítéséhez való jog csak az adót megfizető adóalanyt illeti meg.

Az Európai Bíróság álláspontja szerint önmagában nem sérti a közösségi jogot, ha a tagállam csak az eredeti adófizetésre kötelezett személynek téríti vissza a jogosulatlanul beszedett regisztrációs adót, ha az értékesítési lánc későbbi szereplői – akikre végső soron áthárították az árba beépített adót – megtérítési igénnyel léphetnek fel az adófizetésre kötelezettel szemben. Amennyiben a megtérítési igény érvényesítése lehetetlennek vagy rendkívül nehéznek bizonyul, a vevő az adóhatóságtól is visszaigényelheti az adót. Leszögezte ugyanakkor a bíróság, hogy a későbbi vevőket csak az adó maradványértékkel arányos, „avultatott” része illeti meg.

A C-508/22. számú ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: