Nem sérti a közösségi jogot, ha az adó megállapításához való jog elévülési ideje a bírósági felülvizsgálatok időtartama alatt korlátlan ideig nyugszik - PKF Hungary Hírek

Nem sérti a közösségi jogot, ha az adó megállapításához való jog elévülési ideje a bírósági felülvizsgálatok időtartama alatt korlátlan ideig nyugszik

A C-615/21. számú ügyben az unió bírósága a magyar elévülési szabályokat vizsgálta. Az ügy felperesénél 2010-es és 2011-es áfák levonását tagadta meg az adóhatóság.

A bíróság kétszer is új eljárásra utasította a másodfokú adóhatóságot, ezért az eljárás elhúzódott. Az elévülés viszont ez idő alatt nyugodott, így az adóhatóság még 2022-ben is újólag lefolytathatta a másodfokú eljárást. Az Európai Bíróság az ügyben leszögezte, hogy az elévülési szabályok megalkotása teljes egészében tagállami hatáskör.

Önmagában az, hogy az elévülés a bírósági szakaszban nyugszik, megfelel az uniós alapelveknek. Felvetődhet ugyanakkor az eljárások ésszerű időn belüli befejezéséhez való jog sérelme, ehhez azonban azt kellene bizonyítania az adózónak, hogy az idő múlásával elesett az érdemi védekezés lehetőségétől. Azzal azonban, hogy az iratőrzési kötelezettség az elévülés tényleges beálltáig fennáll, erre hivatkozni nem életszerű.

Bővebb információ

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: