Egyszerű áfa-regisztráció vagy telephely? - PKF Hungary Hírek

Egyszerű áfa-regisztráció vagy telephely?

Mikor elég az egyszerű áfa-regisztráció, és mikor kell már telephelyet is létesíteni egy külföldinek a más országban folytatott értékesítési tevékenységére? Ez volt a tárgya a C-232/22. számú, belga vonatkozású Cabot Plastics-ügynek.

Az EUB megismételte, áfa-telephely léte csak akkor jöhet szóba, ha az ügyletek során a székhely figyelembevétele irracionális eredményre, vagy tagállamok közti konfliktushoz vezetne. Az áfa-telephely eszközök, személyzet tartós jelenlétét és megfelelő szervezetet kíván egy-egy szolgáltatás igénybevételéhez.

Az eszközöknek és személyeknek nem kell ugyan feltétlenül a külföldi vállalkozás tulajdonában lenni, elég, ha a külföldi sajátjaként rendelkezik azokkal, az azonban nem lehetséges, hogy ugyanazokat az erőforrásokat megduplázzuk, vagyis mind a szolgáltatást igénybe vevőnek, mind annak nyújtójának betudjuk. Így nem jön létre a külföldinek telephelye akkor, ha a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket a helyi leányvállalat maga biztosítja, még akkor sem, ha a leányvállalat bérmunkát és egyéb támogató szolgáltatást is végez a külföldi értékesítési tevékenységéhez.

Bővebb információ.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: