Környezetvédelmi okokból megengedett a kettős adóztatás - PKF Hungary Hírek

Környezetvédelmi okokból megengedett a kettős adóztatás

A C-833/21. számú ügyben az energiatermékek és a villamos energia közösségi adóztatásáról szóló 2003/96/EK irányelv rendelkezéseit értelmezte az Európai Bíróság.

Az irányelv tartalmaz egy kettős adóztatást kizáró rendelkezést, miszerint a villamos energia előállítása esetén az adó tárgya maga a villamos energia, míg az annak előállításához alapanyagként használt energiatermék főszabály szerint adómentes. A tagállamok ettől a rendelkezéstől kizárólag környezetvédelmi célból térhetnek el.

Az Európai Bíróság a konkrét ügyben a spanyol szabályozást vizsgálta, amely – a kettős adóztatás lehetőségével élve – az erőmű fűtésére használt szénre is jövedéki adót vetett ki („szénadó”). Az ítélet szerint akkor lehetne környezetvédelmi céllal a kettős adóztatás eszközéhez nyúlni, ha közvetlen kapcsolat áll fenn a bevételek felhasználása és a szóban forgó adóztatás célja között (azaz úgy rendelkezik a jogszabály, hogy az adóbevételt környezetvédelmi beruházásra kell fordítani), vagy ha az adó képes visszatartani a környezetre káros termék felhasználásától.

Az ítélet szövege.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: