Mi kell ahhoz, hogy Isten adó-ostora kétszer is lecsaphasson? - PKF Hungary Hírek

Mi kell ahhoz, hogy Isten adó-ostora kétszer is lecsaphasson?

A román vonatkozású C‑412/21. sz. ügyben az adóhatóság több hónapra felfüggesztette egy alkoholtermék gyártójának adóraktári engedélyét a helyszíni ellenőrzésen feltárt, csalásra utaló körülmények miatt.

Az ügyben büntetőeljárás is indult, majd mikor több, mint két év elteltével vádat emeltek az engedélyes ellen, az adóhatóság újból felfüggesztette az adóraktári engedélyt, ezúttal a büntetőeljárás jogerős befejezéséig. Az Európai Bíróság rámutatott, hogy a büntetőeljárás jogerős befejezéséig a vádlottat ártatlannak kell tekinteni, ezért jogsértő már a büntető eljárás alatt a büntető jellegű szankciót alkalmazni.

Mivel továbbá valójában egyetlen jogsértést tárt fel a román hatóság, mégis kétszer alkalmazott szankciót, a bíróság álláspontja szerint a közigazgatási és a büntetőjogi szankció halmozása csak akkor lehetséges, ha a nemzeti jogban pontos és egyértelmű szabályok, eltérő célok elérése érdekében teszik lehetővé a halmozást, és a halmozott szankciók együttes alkalmazása arányban is áll a jogsértés súlyával.

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: