Az EUB megerősítette: az áfacsoport tagjai közötti ügyletek nem tartozhatnak az áfa hatálya alá - PKF Hungary Hírek

Az EUB megerősítette: az áfacsoport tagjai közötti ügyletek nem tartozhatnak az áfa hatálya alá

C‑184/23. – Finanzamt T kontra S | Az EUB megerősítette: az áfacsoport tagjai közötti szolgáltatások akkor is áfakörön kívüliek, ha a szolgáltatás igénybevevőjét nem illetné meg áfalevonási jog.

Az ügy felperese egy németországi közalapítvány, amely egy helyi orvosi egyetemnek és egy gazdasági társaságnak (U-GmbH) is tulajdonosa. A közalapítvány és az U-GmbH csoportos áfaalanyt képeztek. Az egyetem épületét egyrészt közoktatási célra használták, másrészt egy kórház és diagnosztikai központ is működött az épületben. A német jog szerint a közoktatás áfakörön kívüli közhatalmi tevékenységnek minősül, míg a humán-egészségügyi ellátás tárgyi áfamentes tevékenység.

A közalapítvány az épület takarítását az U-GmbH-tól rendelte meg, 76 085,48 euró ellenérték fejében. Ezt az ellenértéket a közös áfacsoporthoz tartozás miatt áfakörön kívüliként kezelték a felek. A német adóhatóság ugyanakkor megállapította, hogy a közalapítvány nem adóalanyi minőségben járt el, amikor az egyetemi oktatáshoz használt helyiségek (az épület alapterületének 7,6%-a) takarítását megrendelte; ily módon az U-GmbH vállalkozásidegen célból „ingyenesen” nyújtott szolgáltatást a közalapítványnak, ami áfaköteles.

A német adóhatóság erre tekintettel a teljes megbízási díj 7,6%-ából levonta a GmbH hasznát és az így „nettósított” ellenérték után áfafizetési kötelezettséget állapított meg. A felperes közigazgatási pert kezdeményezett melynek során a szövetségi pénzügyi bíróság fordult az Európai Bírósághoz előzetes döntéshozatalért. Az EUB megerősítette az ügyben, hogy az áfacsoport tagjai közötti ügyletek nem tartoznak az áfa hatálya alá akkor sem, ha az áfacsoporton belüli szolgáltatás igénybevevőjét az adott szolgáltatással összefüggésben nem illetné meg áfalevonási jog. E tekintetben nincs jelentősége annak, hogy a szolgáltatást megrendelő másik csoporttag adóalanyi minőségben jár-e el vagy sem, hiszen ilyenkor maga a csoport minősül adóalanynak a csoporton kívüli tranzakcióknál.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: