Számít-e a szállás kategória-besorolása áfa szempontból? - PKF Hungary Hírek

Számít-e a szállás kategória-besorolása áfa szempontból?

C‑733/22. – Valentina Heights EOOD | Nem függhet a szálláshelyszolgáltatáshoz kapcsolódó kedvezményes áfa a kategória igazolás meglététől.

Az alapügyben egy bolgár társaság egy többlakásos apartmanházat bérelt magánszemélyektől és azt kereskedelmi szálláshelyszolgáltatásra hasznosította. A bolgár jog szerint a szálláshely szolgáltatás kedvezményes, 9%-os áfa alá tartozik, de ennek – egyebek mellett – az a feltétele, hogy a szolgáltató rendelkezzen a kategóriába sorolásról szóló igazolással.

A szálláshely 2013 februárjától „vendégház” kategóriában működött, majd 2016 novemberében a társaság kérelmezte a magasabb kategóriába sorolást. Az ezzel kapcsolatos közigazgatási eljárás azonban elhúzódott: a társaság 2020 szeptemberében is csak ideiglenes kategória igazolást kapott; ráadásul 2019 márciusában a hatóság a vendégházra kiadott kategóriaigazolást is visszavonta. Így a szálláshely folyamatos működése mellett is volt olyan időszak, amikor semmilyen kategória igazolással nem rendelkezett a társaság. A bolgár adóhatóság erre az időszakra az általános mértékű (20%-os) áfát látta alkalmazandónak, és adóhiányt állapított meg ezzel összefüggésben. Az Európai Bíróság kifejtette az ügyben, hogy a Héa Irányelv kiveszi az adómentes ingatlan bérbeadás köréből a szálláshelyszolgáltatást, azt pedig, hogy mi minősül „szálláshelyszolgáltatásnak”, a tagállamok maguk határozzák meg. Ezzel kapcsolatban az a követelmény, hogy egyértelműen elkülöníthető legyen az áfamentes ingatlanbérbeadás az áfaköteles szálláshelyszolgáltatástól.

A bolgár idegenforgalmi szabályok szerinti kategóriába sorolás az Európai Bíróság álláspontja szerint nem biztosítja az egyértelmű elkülönítést. Kimondta továbbá a bíróság, hogy sérül az adósemlegesség elve, ha a tagállami szabályozás a szálláshely szolgáltatás kedvezményes áfakulcs alá tartozását a kategória igazolás meglététől teszi függővé. Az átlagos fogyasztó számára ugyanis alapvetően nem a kategóriába sorolás, hanem a szolgáltatás színvonala és a többi vendég visszajelzése a választási szempont. Egy folyamatosan, azonos színvonalon működő szálláshelynél így nem befolyásolhatja a vendég döntését, ha az adott szálláshely időlegesen nem rendelkezik kategória igazolással. A magyar áfatörvény nem tartalmaz definíciót a kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra és TEÁOR / TESZOR számra való hivatkozást sem látunk a törvényszövegben, így annak megítélésénél, hogy alkalmazandó-e az 5%-os kedvezményes áfakulcs, a szolgáltatás valós tartalmából kell kiindulni. Magyarországon tehát a jogesetben szereplőhöz hasonló probléma nem merülhet fel.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: