Nem járulékos költsége a kölcsönügyletnek a zálogtárgy értékesítéséért járó jutalék - PKF Hungary Hírek

Nem járulékos költsége a kölcsönügyletnek a zálogtárgy értékesítéséért járó jutalék

C‑89/23. – Companhia União de Crédito Popular SA | Nem minősül járulékos költségnek a pénzkölcsönt biztosító zálogtárgy értékesítéséért a hitelezőnek járó jutalék.

A C-89/23. számú ügy felperese egy portugál társaság, amely zálogkölcsönök nyújtását végzi. A zálogtárgyat vissza nem váltó vagy a kölcsön és kamatai fizetésével több mint három hónapot késlekedő adósok zálogtárgyait a társaság értékesíti. Az értékesítések után a társaságot jogszabályi előírás alapján a vagyontárgy árverési ára 11%-ának megfelelő jutalék illeti meg, ami a funkcióját tekintve egy, az árverés megszervezésével kapcsolatos költségátalány.

A társaság ezt a jutalékot járulékos költségként kezelte és beépítette a tárgyi áfamentes kölcsönnyújtási tevékenysége adóalapjába. A portugál adóhatóság azonban adóhiányt állapított meg a felperesnél arra hivatkozva, hogy az értékesítési jutalék egy önálló áfás ügylet – az árverés megszervezése – ellenértéke, ezért azt le kell választani az áfamentes hitelnyújtási tevékenységről.

Az Európai Bíróság – utalva arra, hogy az áfamentesség feltételeit szigorúan kell értelmezni –önálló ügyletnek minősítette a szóban forgó jutalékot. Egyrészt rámutatott, hogy a kölcsönnyújtási szolgáltatást ugyanúgy lehet teljesíteni, ha a zálogtárgy árverését nem maga a hitelező, hanem egy harmadik személy szervezi meg. Kifejtette továbbá a bíróság, hogy a zálogtárgy értékesítése nem szokásos eredménye a zálogkölcsön nyújtásának, ráadásul önálló célként jelenik meg a hitelező számára (a követelés kielégítése a zálogtárgyból) és nem magának a kölcsönügyletnek a feltételeit javítja. Nem tulajdonított jelentőséget a bíróság annak, hogy a perbeli 11%-os jutalék egy jogszabály alapján járó költségátalány.

Az ítélet teljes magyar nyelvű szövege

Ha tetszett a cikk:


Ne felejtsen el feliratkozni hírlevelünkre: