Változások az iparűzési adó feltöltésben - PKF Hungary Hírek

Változások az iparűzési adó feltöltésben

Jelen hírlevelünkben a helyi iparűzési adóelőleg-kiegészítés eltörlésére szeretnénk felhívni figyelmüket.

A pénzügyminiszter által benyújtott (T/10856. sz.) törvényjavaslatlatot az Országgyűlés elfogadta, melyben hatályon kívül helyezte a helyi adókról szóló törvény iparűzési adóelőleg-kiegészítési kötelezettség-re vonatkozó rendelkezéseit (1990. évi C. tv. 41 § 9 bekezdés).

A korábbi szabályozás értemében azoknak a társasági adóalanyoknak, akik az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított nettó árbevétele a 100 millió forintot meghaladta, az adóévre megfizetett iparűzési adóelőleget az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kellett egészítenie. Az ezzel kapcsolatos bevallási és befizetési kötelezettség határideje normál üzleti éves adózók esetén az adóév utolsó hónapjának 20. napja, vagyis általános esetben december 20-a volt.

A társasági adóval és innovációs járulékkal kapcsolatos feltöltési kötelezettséget már tavaly, 2019-ben megszüntették, de biztosították az adóalanyok részére az önkéntes feltöltés választásának lehetőségét. 

2020-ban viszont erre már nincs lehetőség.

A helyi iparűzési adóhoz kapcsolódó kötelezettség eltörlésével pedig teljeskörűvé vált az adminisztrációs terhek csökkentése ezen a területen.

Így az adózóknak már nem kell az adóév utolsó hónapjában becslésekkel és kalkulációkkal meghatározniuk a várható éves adó összegét annak érdekében, hogy eleget tegyenek a feltöltéssel  kapcsolatos adófizetési- és bevallási kötelezettségüknek.

 A hatályon kívül helyezés 2020. július 15-én lépett hatályba, így ezen napot magában foglaló adóévtől kezdődően – függetlenül attól, hogy az üzleti év megegyezik-e a naptári évvel – már egyik gazdálkodó szervezetet sem terheli feltöltési kötelezettség.


A dokumentum letölthető PDF formátumban az alábbi linkre kattintva: Változások az iparűzési adó feltöltésben